Slamsugning är en metod för att suga upp och samla in slam, smuts och annat avfall från olika ytor. Det används ofta vid sanering och rengöring av exempelvis avloppssystem, dagvattensystem, olje- och kemikalieseparationer och fettavskiljare.
Hur fungerar slamsugning?
Vid slamsugning används en speciell slamsugningsbil som är utrustad med en kraftig sugmotor och en tank. Sugmotorn skapar ett starkt vakuum som via slangar förs ner i brunnar, rör eller andra utrymmen som ska rengöras. Det smutsiga materialet sugs upp och samlas i tanken på bilen.
Ofta används högtrycksspolning i kombination med sugningen för att lossa på beläggningar och slam. Det finns även mindre slamsugningsutrustningar som kan användas för att komma åt på trånga utrymmen.
När behövs slamsugning?
Slamsugning behövs regelbundet för underhåll av avloppssystem, fettavskiljare och andra installationer. Genom att suga bort slam och avlagringar minskar risken för stopp och dålig funktion. Även vid olika typer av saneringar och rengöring efter exempelvis översvämningar eller olyckor är slamsugning ett effektivt sätt att få bort smuts, lera och annat.
Slamsugning utförs vanligtvis av professionella företag som är specialiserade på sanering och avfallshantering. De har rätt utrustning och kunskap för att utföra arbetet på ett säkert och miljöriktigt sätt. Det slam som samlas in tas omhand för destruktion eller återvinning.
Miljöaspekter på slamsugning
Slamsugning är viktigt för att upprätthålla fungerande avloppssystem och minska risken för utsläpp av föroreningar i naturen. Samtidigt är det viktigt att slamsugningen utförs på ett miljömässigt bra sätt. Det insamlade slammet måste tas om hand och renas eller destrueras så att inte miljöfarliga ämnen kommer ut i naturen.
För att minska miljöpåverkan bör slamsugningsfordon drivas med förnyelsebara bränslen. Även utrustning och metoder bör utvecklas för att göra slamsugning mer effektivt och miljövänligt.